Caut dascal pentru copilul meu

Caut dascal pentru copilul meu….este preocuparea fiecaruia dintre noi inca de cand ne ocupam cu schimbarea scutecelor copiilor nostri.  Cautam dascalul care ne va indruma copilul drag pe drumul cel bun uneori uitand ca noi suntem primul si cel mai important dascal.

Fara o pregatire in a fi parinte ,dascal copilul vine in viata noastra si ne cere ajutorul. Ce facem? Copiem ceea ce au facut parintii nostri? Incercam… dar nu trece mult timp si vedem ca nu da roade, copilul se revolta , fiecare in felul lui. Constatam ca in locul zambetului, in locul caldurii si dragostei din ochisorii lui apare raceala, nemultumirea. Este semnalul de alarma ca este absolut urgent sa schimbam ceva.

Daca putem schimba ceva, acel ceva sigur suntem doar noi. Nu avem dreptul si nu putem schimba pe nimeni decat doar pe noi insine. Schimbarea incepe cu noi. Daca nu o facem pentru noi este obligatia noastra sa o facem pentru copiii nostri.

Nu o sa avem cum sa ne cunoastem copiii daca nu ne cunoastem pe noi. Munca incepe cu noi.Invatam pe cont propiu –pentru ca nu am avut dascali- sa ne cunoastem pe noi. Cu ce incepem ? Cu intrebarile fundamentale. cine sunt?, de ce sunt aici?, de ce fac meseria aceasta? De ce am parintii pe care ii am?, de ce am partenerul pe care-l am? de ce am acest copil? O multime de intrebari la care  cunoasterea rationala  sigur, nu ne va ajuta sa primim un raspuns.

Raspunsurile sunt in fiecare dintre noi. Daca le dorim, este imperios necesar sa ne facem timp sa ne ocupam de noi, sa cautam sa ajungem in sufletul nostru, sa patrundem in matricea informationala ce salasluieste in noi si care abia asteapta sa o accesam.
Modalitatile de accesare ale acestor informatii sunt proprii fiecaruia dintre noi. Cu totii le putem accesa atunci cand cand vom renunta la- a fi ceea ce da bine sa fim- si voi fi ceea ce suntem.    Ce sunt?

Sunt partea de bine din mine, sunt fiinta care vede doar calitatile, doar frumosul din mine si din cel de langa mine. O sa ne intrebam ce facem cu defectele? ele exista, le vedem, ne deranjeaza…    Fiecare constatam zi de zi ca ocupandu-ne de defecte nu le putem elimina ,nici macar atenua. De ce? Pentru ca rezonand cu ele le intretinem… mentinem acea stare de vibratie joasa, de revolta interioara care nu face altceva decat sa ne angreneze intr-un cerc vicios, trecand dintr-o stare de nemultumire in alta. Concentrandu-mi atentia pe defectele celui de langa mine voi intra intr-o competitie cu el. Regula competitiei este de a avea castigator si invins. Asigurandu-I celui de langa mine statutul de invins nu fac altceva decat sa-I scad si mai mult increderea in el iar mie sa-mi cresc orgoliul, nevoia de a fi doar in competitie.

Partea de bine din noi, sufletul nostru tanjeste dupa armonie. Armonia se afla in tot ce este frumos, in a darui si in a primi. Armonia o traesti atunci cand reusesti sa-I daruesti celui de langa tine, copilului tau ceea ce are intr-adevar nevoie , nu ce crezi tu ca ar avea nevoie.
De unde stiu care sunt calitatile mele? ale copilului meu? Vreau eu sa vad calitatile?  Vreau eu sa vad nevoile reale ale celui de langa mine, ale copilului meu?

Vreau eu sa invat sa daruiesc si sa daruesc celui de langa mine ceea ce are intr-adevar nevoie ?
 

Daca vreau sa-mi fie bine  mie  si celui de langa mine, copilului meu ,ma voi stradui  sa invat sa le vad si sa le vad . Daca nu pot singur voi ruga ingerasul sa ma ajute sa gasesc cartea, cursurile, persoanele care pot sa-mi sugereze calea mai scurta spre sufletul meu , spre matricea informationala unde am toate raspunsurile.  Raspunsuri care ma vor ajuta sa caut dascalul bun  copilului meu.
Voi cauta dascalul care este convins ca vrea sa fie dascal .
Voi cauta dascalul care stie foarte bine cine este el.
Voi cauta dascalul care stie  exact de ce este dascal.
Voi cauta dascalul care poate si vrea sa cunoasca copilul, copilul ca entitate in toata complexitatea lui.
Voi cauta dascalul care va lucra cu potentele fiecarui copil in parte.
Voi cauta dascalul care a uitat ce este competitia intre elevi.Voi cauta dascalul care este convins ca poti fi doar in competitie cu tine insuti, antrenandu-te sa fii mai bun azi decat ieri.
Voi cauta dascalul care-mi ajuta copilul sa-si creasca increderea in el.
Voi cauta scoala a carei dascali ajuta elevii sa devina oameni nu roboti.

Oradea                                                                         Florica Opris
28.04.2014                                                              Fundatia Umanitara Nad

Lasă un răspuns

© Fundatia NAD. Toate drepturile rezervate.
Web design realizat de Weblike PRO